Samen fotograferen

Als fotograaf ben je veel alleen op pad. Vaak is dat fijn, want je hoeft met niemand rekening te houden en kunt alles precies zo doen als jij wilt. Maar soms is het ook wel gezellig om samen te fotograferen, zoals bijvoorbeeld met mijn collega’s van OpHuizerhoogte. Of met een vriendin die een fotocursus volgt en van jou graag nóg meer dingen wil leren. Een compliment, toch?

Zonsondergang

Zij wilde graag samen de zonsondergang fotograferen, (geïnspireerd door mijn zonsondergang van gisteren), dus togen wij naar de oude pier. Daar aangekomen bleek de zonsondergang tegen te vallen. En wat doe je dan? Dan ga je haar andere dingen leren, zoals langesluitertijdfotografie. Want tja, de verhouding sluitertijd – diafragma – ISO leer je niet zomaar, toch?

Lange sluitertijd

Na een foto van de tegenvallende zonsondergang hebben we ons even geconcentreerd op de lichten van het Nautisch Kwartier. Die waren echter te ver weg om er echt een mooie plaat van te schieten. Toch valt deze foto met een sluitertijd van 10 seconden niet tegen.

De drie foto’s van het baken hebben achtereenvolgens de volgende instellingen:

  1. F/4 – 3 sec. – ISO-400
  2. F/11 – 30 sec. – ISO-400
  3. F/5.6 – 30 sec. – ISO-400

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.