Spuugzat

Het spuugzat zijn om voor alle moslims te moeten spreken. Om aangesproken te worden alsof je een kwart van de wereldbevolking vertegenwoordigt. Om altijd mondig te moeten zijn om te laten zien dat je niet onderdrukt wordt. Om over elk kledingstuk te moeten nadenken of het er niet te teruggetrokken uitziet.

Deze woorden van Fatiha el Khattabi kwamen bij mij best binnen. Ze waren onderdeel van een voorproefje van de Hijabi Monologen, een aanzet om met elkaar in discussie te gaan over hoe we met elkaar omgaan. Hoe we onze medemens zien, wat een eerste indruk met je doet. En dat het noodzakelijk is om voorbij die eerste indruk te komen. Om elkaar te leren kennen.

Ik ben het eerlijk gezegd ook best spuugzat. Al die mensen die vluchtig wegkijken als ze elkaar op straat tegen komen. Je zult elkaar toch eens moeten groeten! De ongenuanceerde oordelen over anderen op Facebook en Twitter. Anders is eng. Maar laat dat anders zijn nou eens los, en accepteer dat de persoon tegenover je een ander is. Niemand is hetzelfde.

En zorg dat je de Hijabi Monologen eens kan bijwonen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.