Laarder Was-niet-meer

Vorige week stond een groep van ruim 30 man te wachten op een gids van IVN Gooi en Omstreken, voor een wandeling langs het Laarder Wasmeer. Helaas kwam de gids door een miscommunicatie niet opdagen, en alle mensen gingen hun eigen weg. Gelukkig werd het vandaag goedgemaakt met alsnog een wandeling! En dan wel onder leiding van twee gidsen, zodat de groepen niet te groot werden.

Onder leiding van enthousiaste vrijwilliger Bertus van den Brink (o.a. vrijwilliger bij het Goois Natuurreservaat, Vogelhospitaal Naarden en Vogelwerkgroep Het Gooi en Omstreken) trok onze groep door het gebied rondom het Laarder Wasmeer, om uiteindelijk het beschermde gebied van het wasmeer zelf in te lopen. Daar konden we niet alleen constateren dat het dit jaar zo droog is, dat er bijna geen wasmeer meer is, maar ook dat dit gebied met recht beschermd wordt. Het is zeer bijzonder, uniek in Nederland. Er groeien en leven allerlei beschermde soorten.

Wie ook binnen de hekken mogen, zijn de geiten van het Goois Natuurreservaat. We dachten dat ze ons gezelschap wel waardeerden, en ons daarom de rest van de route volgden. Niets bleek minder waar; ze wisten gewoon dat mensen op een gegeven moment weer door het hek moeten om weg te komen… En dus probeerden ze mee te komen naar de wijde wereld! Een bijzonder moment, snel door een hek moeten glippen omdat er een opdringerige geit met hoorns achter je aanzit…

Het mooiste moment van de dag kwam echter toch wel aan het eind: terug bij de parkeerplaats van ’t Bluk troffen we een hele troep winterkoninkjes. Te leuk!

Voor de sanering in de jaren ’70 was dit een stroomgebied

De laag van Usselo

Voorheen ook wasmeer, nu berkenveld

Drooggevallen wasmeer

Het wasmeer van hogere grond bekeken

Het jaar is droog geweest

Hier en daar vind je een plasje water

Of een poeltje

Volledige foto

Grotere poel

Drooggevallen poeltje

De opportunistische geiten

Op weg naar het hek

Het Laarder stuifzand

Bittere teleurstelling: wij wel door het hek, zij niet!

De kers op de taart

2 gedachten over “Laarder Was-niet-meer

    • Dat is toch een cadeautje op zich??? Ben echt blij dat ik m’n bed uit werd gebeld en binnen 10 minuten weg kon zijn zodat ik de wandeling nog kon halen. ;-D

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.