Ik moest mezelf met mijn camera naar binnen praten, zo vol was De Boerderij vanavond. Waar het Kunstcafé soms maar 30 á 40 bezoekers trekt, was dat nu het aantal bezoekers dat naar huis moest worden gestuurd. Wie zorgde voor die overvolle Boerderij? Roxane van Iperen met haar boek ’t Hooge Nest, over twee Joodse verzetsheldinnen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Overal in ’t land is het boek niet aan te slepen (drie drukken in twee weken!), maar in onze eigen Boekhandel Flevo loopt het echt waanzinnig storm. Zelfs de nieuwe delen van Harry Potter liepen indertijd niet zo hard.
Wat is er zo bijzonder aan dit boek? Er is toch zoveel geschreven over WOII? Klopt, maar het meeste is of puur geschiedenis (verteld vanuit een objectieve derde), of het is geromantiseerd. Geschriften zoals het dagboek van Anne Frank, waarbij het verhaal uit eerste hand komt, zijn zeldzaam. En dat maakt dit boek zo speciaal. Het is non-fictie, maar de hoofdpersonen Janny en Lien Brilleslijper zijn – dankzij de geschreven woorden van Janny zelf – zo levensecht, dat je het gevoel hebt een roman te lezen. Roxane van Iperen schreef het in haar werkkamer in ’t Hooge Nest, de kamer die in 1943-44 bewoond werd door Lien en haar gezin. Dichter op de geschiedenis kun je niet zitten.
En dat Hooge Nest? Dat staat aan de Driftweg in Naarden, met verder alleen maar buren uit Huizen. Nog nooit was voor de inwoners van onze regio de WOII-geschiedenis zo dichtbij.